Macaron is-sandwiches - chokolade/kaffe & ribs

GUIDE – Sådan laver du lagkage til mange mennesker

Lagkager til 50 pers.

Jeg har lavet en lille guide til dig, som skal lave lagkage til mange mennesker. Jeg synes selv, at det kan være en udfordring at lave kage til et stort arrangement, og det kan især være nervepirrende, hvis det er til nogle, som man ikke kender i forvejen. Jeg har lavet disse to lagkager til en kollegas forældres sølvbryllup. Der var én af gæsterne, som ikke kunne tåle nødder og derfor skulle jeg være meget varsom med produkter, som kunne indeholder spor af nødder. Det er nemlig mange andre produkter, som man ikke regner med, der indeholder spor af nødder. Derfor er de to kager heller ikke helt ens. Den ene kage er med et marcipanbånd og da marcipan er lavet på mandler, lavede jeg den anden kage med et hvidt chokoladebånd i stedet. Jeg har brugt hvide chokoladeknapper fra Odense Marcipan, da de med sikkerhed ikke indeholder spor af nødder. Hvis du ikke har den udfordring med nøddeallergi, så ville jeg helt klart lave kagerne ens og derudover ville jeg tilsætte ca. 200 g nødder til lagekagebundene for at give lidt knas.

50 pers.

Lyse lagkagebunde: (Opskriften på lagekagebunde har jeg lånt af Sofie Andresen og har bare lavet dobbelt portion)

8 æg

460 g sukker

4 tsk vaniljesukker

300 g hvedemel

8 spsk kartoffelmel

5 tsk bagepulver

25 ml kogende vand

1 citron, saften heraf

1 nip salt

 

Hindbærmousse:

10 blade husblas

300 g hindbær (frosne)

150 g sukker

1 citron, saft og skal heraf

7,5 dl piskefløde

2 dl A38 0,5 %

 

Vanilje/hyldeblomstmousse:

10 blade husblas

7,5 dl piskefløde

1 dl hyldeblomstsaft

2 tsk vaniljepaste

75 g sukker

1 citron, saften heraf

1 tsk vaniljesukker

3 dl A38 0,5 %

 

Marcipanbånd:

700 g ren rå marcipan

flormelis

 

Chokoladebånd:

450 g hvid chokolade

 

Pynt:

150 g hvid chokolade

sølvstøv

sølv chokoladekugler

hvide chokoladekugler

 

Fremgangsmåde

DAG 1

Lyse lagkagebunde: Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Pisk æg, sukker og vaniljesukker til en lys og luftig æggesnaps. Sigt mel, bagepulver og kartoffelmel i, og vend forsigtigt. Vend derefter vand, citronsaft og salt i dejen.

Beklæd en kagering (30-32 cm i diameter) med bagepapir i bunden og hæld dejen i. Bag bundene i ovnen én af gangen i 25 min.

Lad bundene køle helt af inden du befrier dem fra kageringene. Skær begge bunde over så du nu har 4 lagkagebunde. Pak bundene ind i husholdningsfilm og derefter en pose. Bundene kan opbevares ved stuetemperatur i op til 2 dage, hvis du ikke har muligheden for at fortsætte bagningen med det samme. Du kan også vælge at fryse dem ned, hvis du gerne vil starte flere uger i forvejen. Det er en god måde at spare tid på.

 

DAG 2

Hindbærmousse: Udblød husblassen i rigeligt koldt vand i minimum 10 min. Kom hindbær, sukker og citronsaft + skal i en gryde og kog til hindbærrene er møre (10-15 min.). Hæld hindbærmassen gennem en si og sigt kernerne fra. Lad være med at smide den hindbærmasse ud, som du har sigtet fra, da det skal bruges til at smøres på bundene. Rør den udblødte husblas i den varme hindbærsaft og stil saften på køl til den er lillefingervarm (ca. 37 grader). Pisk i mellemtiden fløden til en letpisket flødeskum. Rør A38 i den afkølede hindbærsaft. Vend derefter flødeskummet i moussen af to omgange.

Rengør kageringene og for indersiden af kanten med kageplast. Saml lagkagerne på det fad, som kagerne skal serveres på eller på et stykke kageplast. Placer en bund i hver kagering. Smør et tyndt lag af den hindbærmasse fra tidligere på hver af de to kagebunde. Del hindbærmoussen i to lige store portioner og hæld det på hver sin kagebund. Placer en lagkagebund ovenpå hindbærmoussen på hver kage. Pensl lidt hyldeblomstsaft på hver lagekagebund og sæt derefter lagekagerne på køl mens du forbereder vanilje/hyldeblomstmoussen.

 

Vanilje/hyldeblomstmousse: Udblød husblassen i rigeligt koldt vand i minimum 10 min. Kom 3 dl af fløden i en gryde. Tilsæt også hyldeblomstsaft, vaniljepate, sukker, citronsaft og vaniljesukker. Kog det hele op til sukkeret er smeltet. Udblød den udblødte husblas i den varme blanding og stil på køl til den er lillefingervarm (ca. 37 grader). Pisk i mellemtiden resten af fløden til en letpisket flødeskum. Rør A38 i den afkølede blanding. Vend derefter flødeskummet i moussen af to omgange.

Del moussen i to lige store portioner og hæld den ovenpå hver sin lagkage. Bank kagen forsigtigt ned i bordet, så overfladen på moussen bliver glat. Brug evt. en lille spartel til at glatte moussen ud. Sæt lagkagerne på køl natten over.

 

DAG 3

Marcipanbånd: Befri kagerne fra kageringen men lad kageplasten sidde. Mine kager målte 97,5 i omkreds og 7 cm i højden. Rul marcipanen til en lang pølse på ca. 97,5 cm. Drys rigeligt med flormelis på køkkenbordet. Brug en kagerulle til at rulle marcipanbånden tyndt ud (ca. 0,5 cm i tykkelse). Brug en skarp kniv til at skære båndet til, så det er ca. 98 cm langt (hellere lidt for langt end lidt for kort) og 7-8 cm i højden. Rul marcipanen sammen, så det nemt kan rulles udenpå kagen.

Befri den ene lagkage fra kageplasten. Rul marcipanbåndet på kagen og tryk det forsigtigt fast hele vejen rundt. Skær evt. overskydende marcipan væk fra samlingen. Brug en lille pensl til at pensle flormelis af marcipanbåndet. Stil lagkagen tilbage på køl.

Chokoladebånd: Smelt 1/3 af chokoladen i mikroovnen til en temperatur på 45 grader. Tilsæt den sidste 2/3 af chokoladen til den smeltede del og rør det sammen med en dejskraber. Nu skal temperaturen ned på 28 grader. Varm chokoladen forsigtigt op igen til den når en temperatur på 30 grader.

Chokoladebånd: Smør chokoladen tyndt ud på et stykke kageplast, som passer til kagens omkreds (ca. 98 cm langt og 7-8 cm i højden. Lad chokoladebåndet sætte sig et kort øjeblik inden du vikler det om kagen. Sæt kagen tilbage i køleskabet til chokoladebåndet har sat sig (ca. 15 min). Fjern forsigtigt kageplasten.

Pynt: Kom chokolade og sølvstøv i en minihakker og hak chokoladen, så du til sidst har noget fint sølvpynt.

Pynt kagerne med det hjemmelavede chokoladepynt og forskellige chokoladekugler ca. 1-2 timer inden levering.

 

LEVERING AF KAGERNE

En anden nervepirrende del af processen er, når kagerne skal leveres. Jeg bruger enten papkasser eller flamingokasser til at fragte kagerne i. Det er også en god idé at bruge en form for skridsikkert underlag, som kan lægges i bunden af bilen eller baggagerummet.

 

BEREGNING AF MÆNGDE

Det kan være rigtig svært at beregne, hvor meget kage du skal lave. Jeg bruger den side, som hedder Kageberegner.dk . Her skal du skrive diameteren og højden på kagen, og på den måde beregne, hvor stor en mængde du skal lave. Når du leverer kagen er det en god idé at gøre opmærksom på, hvor mange mennesker du har lavet kage til og samtidig sige, at kagestykkerne ikke skal være mere end 3-4 cm brede, da der er rigtig meget kage i et lille stykke, når kagerne er så høje, som i opskriften her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Macaron is-sandwiches - chokolade/kaffe & ribs